Testovi mobitela

TELE2FON V1

V1 V1 V1 V1 V1 V1 V1 V1 V1 V1 V1
Ocijeni mobitel:
Osnovne informacije
Frekvencija 850 / 900 / 1800 / 1900
Hrvatski izbornik Da
Dimenzije uređaja (mm) 121,40x12,25x64
Masa uređaja (g) 125
Ekran i tipkovnica
Rezolucija ekrana 360 x 640
Broj boja ekrana 16,7 milijuna
Kamera
Rezolucija stražnje kamere 5 megapiksela (2560 x 1920)
Prijenos podataka
GPRS Da
EDGE Da
Infracrveni port (IrDA) Ne
Bluetooth Da
WAP Da
Baterija
Vrsta baterije Li-Ion
Kapacitet baterije (mAh) 1300
Brzo punjenje Ne
Bežično punjenje Ne
Multimedija
Glazbeni player Da
Video player Da
FM radio Da
Dodatne funkcionalnosti
E-mail klijent Da
MMS Da
Java Da
Organizator Da
Dodatno Procesor: 650 MHz, sekundarna VGA kamera, Android 2.3, Memorija: 512 MB Interno + 2GB microSD do 32
Gdje kupiti
Cijena 295 kn
Info Tele 2


095/ 1000 444
http://www.tele2.hr
Pogledajte cijenu mobitela na nabava.net
Nabava.net

 

Opasno dobra prilika
Autor: Branko Kos

Funkcionalnošću vrlo jak, cijenom vrlo prihvatljiv, Tele2fon V1 predstavlja dobar omjer uloženog i dobivenog

Trend izbacivanja mobilnih uređaja operatera u Hrvatskoj se nastavlja. Nakon što je T-Mobile u svoju paletu mobilnih telefona lansirao brand imena T-Mobile, a Vipnet brand Vodafone došao je red i na Tele2 koji je u svoju ponudu uvrstio mobilni uređaj Tele2fon oznake V1.

Cijenom i više nego prihvatljiv Tele2fon će pokušati privući korisnike koji do sada nisu koristili pametne telefone.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1340197169.JPG

Sadržaj pakiranja

U osnovnoj opremi uređaja dobije se baš onoliko koliko i treba. Putni punjač s miniUSB kabelom, slušalice i microSD kartica kapaciteta 2 GB. Spartanski i štedljivo, a opet dovoljno jer realno gledajući to i jesu stvari koje vam trebaju.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1340197217.JPG

Ergonomija, dizajn i izrada

Uređaj dimenzijama i konceptom podsjeća na 90% uređaja koji se mogu pronaći danas na tržištu. Veliki zaslon od 4“ prvo je što ćete uočiti pogledom na Tele2fon. Dimenzijama prihvatljiv 121,40 x 12,25 x 64 mm te masom od 125 g uređaj fino leži u ruci.

Napravljen od plastike osrednje kvalitete koja na stražnjoj strani ima i određeni gumeni osjećaj. Baš ta stražnja strana će štititi od ogrebotina ključeva ili kovanica u džepu. Uređaj kao takav u ponudi Tele2 operatera možete kupiti u crnoj i crvenoj boji.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1340197308.JPG

Ekran i tipkovnica

Zaslon je zaista velik. Njegova se dijagonala proteže čak velikih 4“ zbog čega je i sam rad na uređaju vrlo ugodan. Pregledan je i precizan dodirom tako da je pretraživanje Interneta i pisanje e-mail poruka vrlo ugodno.

Napominjemo da je veličina zaslona postala vrlo bitno pri pisanju e-mailova posebice dugačkih jer ćete lakše imati uvid u cijeli tekst pa pritom i lakše prekontrolirati ili ispraviti greške koje su napisane.

Rezolucija je 360x640 sa 16,7 milijuna boja. Ispod ekrana nalazi se alatna traka koja se sastoji od 4 tipke osjetljive na dodir, kako smo i navikli kod uređaja pokretanih s Android operativnim sustavom.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1340197398.JPG

Operativni sustav, sučelje i brzina rada

Kako smo i naveli, Android operativni sustav 2.3 je osnovica koja pokreće ovaj uređaj. U kombinaciji s jednojezgrenim procesorom od 650 MHz i 512 MB RAM-a korištenje je optimizirano na najbolji mogući način.

Brzina rada nije kao što smo navikli na nekim drugim, jačim uređajima koji imaju dvojezgrene procesore no ipak u načelu sa samim radom nismo imali problema. Malo se zadrške osjetilo isključivo prilikom brzog otvaranja i zatvaranja aplikacija.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1340197773.JPG

Imenik, pozivi i društvene mreže

Imenik je neograničen i pritom u svaki kontakt možete dodati po pet brojeva, no to je već funkcionalnost koja je postala nezaobilazna u svim uređajima s Android OS-om.

Zato je bolje da se posvetimo društvenim mrežama. Facebook će naći mjesto i u vašem džepu tako da ćete momentalno postavljati statuse, slike vama dragih osoba ili lokacija kako bi vaši prijatelji znali sve o vama. Osim toga tu je i popularni Tweeter.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1340197835.JPG

E-mail i poruke

Naviknuti na Android sustav i na njegovu potpunu sinkronizaciju s Gmailom, e-mail korisnički račun Gmaila neophodan je za korištenje. Ipak, moguće je podesiti još nekolicinu korisničkih računa. E-mail i tekstualne poruke zbilja su lake za pisati.

Virtualna tipkovnica je izvrsnog odaziva, ali malo premalenih tipki. To je jedino ono što nas je zasmetalo jer nekome s malo većim palcem tipkanje više neće biti toliko lagano.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1340197970.JPG

Memorija

Interna memorija od 512 MB je malena za današnji pojam pametnog telefona. Iz tog razloga uređaj ima podršku za microSD kartice pri čemu u paketu dobivate onu od 2 GB koja će biti dovoljna za pohranu fotografija i glazbe. Moguće je koristiti kartice do 32 GB.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1340197998.JPG

Baterija i trajanje

Baterija je Li-Ion od 1300 mAh koja nam je poslužila puna 2 dana na testu. U specifikacijama njena je autonomija deklarirana na 400 h u stanju čekanja i 5,00 h razgovora. Priznajemo da je baterija vrlo jaka i to je ono što nam se jako svidjelo.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1340198065.JPG

Multimedija, FM radio, glazba

Osim mogućnosti stavljanja glazbe na telefon može se slušati i radio uz pomoć slušalica koje se spajaju putem 3,5 mm utora i dobivaju se u paketu. Slušalice ujedno kao i kod svih drugih mobilnih telefona služe kao antena tako da je bez njih radio nemoguće slušati.

Zvuk je čist bez šumova kako na slušalice tako i preko zvučnika u slučaju slušanja pohranjenih pjesama u MP3 formatu. Multimedijski je teško kategorizirati ovaj uređaj. On može mnogo uz pomoć pojedinih aplikacija, no ipak zadržat ćemo se na osnovama njegovih mogućnosti multimedije većinom zbog memorije i procesora.

Još je jedna stavka koju nismo spomenuli, a iznimno nas je razveselila. Uključivanje videopozadine omogućava da se na početnom zaslonu vrte videosnimke koje vi želite, bilo da ste ih snimili vi ili su one već ugrađene u telefon. Zamislite samo kako bi vas nakon napornog radnog dana razveselio da izvadite telefon iz džepa, a maše vam dijete ili se smije. Imat ćete dojam kao da je s vama. Fantastična funkcionalnost, moramo priznati.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1340198092.JPG

Fotoaparat i video

Implementirani fotoaparat s rezolucijom od 5 megapiksela, LED bljeskalicom i autofokusom radi kvalitetne fotografije koje ćete čak i moći razviti s obzirom na njihovu kvalitetu. Priznajemo da smo koristili i mobilne telefone s boljim fotoaparatom, a čija se rezolucija deklarirala na rezoluciju od 5 megapiksela, ali to opet sve zavisi o optici koja je ugrađena.

Valja napomenuti i funkciju prepoznavanja lica. Fotoaparat ima 9 različitih modova slikanja kao što su: negativ, sephia, polarizacija i sl. što će unijeti malo radosti kod fotografiranja i mnogima će biti zanimljivo igrati se s različitim scenama i izrađivati takve fotografije.

Prednja je kamera također podržana i ona ima VGA rezoluciju koja će biti dovoljna za videopozive. Osim toga mogu se snimati i video isječci za koje vrijedi isto što i za fotografije uređaja. Jedini je problem kod fotoaparata što za slikanje treba pričekati između 2 i 3 sekunde što nekada zna biti kobno ako treba uhvatiti nešto u brzini.

Testne fotografije:

http://i.imgur.com/skP7T.jpg
Povezivost i Internet pretraživač

Uređajem se moguće služiti s Internetom putem Wi-Fi povezivosti i na taj ga način spajati s svim bežičnim mrežama za koje imate pristup. Slanje podataka omogućeno je putem Bluetootha veze no isto tako ga se može spajati s računalom putem USB kabela kojeg dobivate u serijskom pakiranju.

S ovim je uređajem moguće napraviti i vlastitu Wi-Fi mrežu putem W-Lan hot spota i na taj način omogućiti spajanje drugih uređaja na vaš i korištenje istog podatkovnog prometa. Internet pretraživač je dobar i brz, a zahvaljujući dobrom odazivu dodirnog zaslona njime se i lako služiti. 

Ipak, mi smo odlučili koristiti Opera Mini pretraživač koji je najbrži Android pretraživač trenutno i  sa njime smo bili prezadovoljni. Brzina otvaranja je fantastična, a količina trošenja podatkovnog prometa svedena je na minimum.

Benchmark test

Za potrebe benchmark testa koristili smo besplatnu aplikaciju Quadrant Standard koju savjetujemo svima iz razloga što ista daje kompletan rezultat rada uređaja i uspoređuje ga sa sličnima u klasi.

Na taj način možete vidjeti koliko optimizirano radi vaš telefon u odnosu na neki drugi prema razini bodova na ljestvici. Tako je na testu Tele2fon V1 ostvario 739 bodova što je prilično malo. Većinom je to razlog što ne posjeduje neki jači procesor koji bi zahtjevnije zadatke izvršavao brže i bolje te veću RAM memoriju.

Navigacija

Implementirana navigacija u uređaju je bazirana na Google mapama. Ona je pouzdana i sigurno neće pogriješiti s pronalaskom destinacije, ali nije govorna. Ipak, kako je Android OS dostupan za skidanje aplikacija iz Marketa, moguće je skinuti nekolicinu navigacijskih paketa.

Ipak za ozbiljnije je navigacije potrebno platiti. Primjerice, za Navigonovu je navigaciju cijele Europe cijena 75 dolara.

Uredski paket

U uređaju ovakve klase sam uredski paket nije podržan. Naravno otvarat će se pdf  i slični formati iz e-mailova, ali tu priča o poslovnim mogućnostima staje. Ipak, poslovne mogućnosti moguće je proširiti uz pomoć dodatnih uredskih paketa s kojima će se dati uređivati svi dokumenti Microsoft Officea.

U testni smo uređaj instalirali aplikaciju Kingsoft Office, aplikaciju za pregled i uređivanje svih dokumenata. Radi vrlo brzo i jednostavno, tako da će se svi moći s njom služiti s lakoćom.

Organizator i alarm

Implementirani organizator s podsjetnikom dovoljan je za to da uvijek budete u tijeku sa svojim poslovnim i privatnim obavezama. Upisane u kalendar mogu se sinkronizirati s e-mail računom i na taj vas način obavještavati pravovremeno o nadolazećim podsjetnicima i obavezama. Sa snimanjem ćete zvuka moći zabilježiti i govorne poruke.

Aplikacije i igre

O samom Android Marketu smo dovoljno rekli. Ogroman broj besplatnih aplikacija, pritom i igara dostupan je na samo nekoliko klikova. Ukratko, s Android telefonima uvijek ćete imati novi izvor zabave i ozbiljnosti i to potpuno besplatno. Gledajući besplatne igrice izdvajamo jednu vrlo popularnu i zaraznu igru, pod imenom Bubble Shoot.

Radi se o spajanju kuglica iste boje i prelaženju nivoa. Sama igrica u praksi je puno zanimljivija nego na papiru i s njom ćete prikratiti puno vremena dok čekate u banci, vozite se tramvajem ili slično. Za sportske je fanove u duhu Europskog prvenstva u nogometu u Ukrajini i Poljskoj napravljena službena aplikacija prvenstva s kojom možete pratiti sve vijesti i rezultate utakmica, kao i izjava igrača i trenera. 

Cijena za Tele2fon V1

Cijena samog uređaja dostupnog u Tele2 je 1395 kn. Malo, ali opet ne i premalo u današnje vrijeme. Uzmemo li u obzir opciju drugačijeg načina kupnje, a taj je 295 kn jednokratno i 25 kn/mj u idućih 24 mjeseca koliko traje ugovorna obveza taj iznos je i te kako prihvatljiv.

Cool faktor

Cool faktor ovog uređaja je stražnja strana. Kao što smo već i napisali, izgleda kao da je gumirana.

Zaključak

Oduvijek smo slušali narodnu poslovicu „koliko para, toliko muzike“ i u ovoj priči malo smo ipak odstupili od toga. Naime za cijenu od 295 kn i 25 kn/mjesečno u naredna 24 mjesece možemo reći kako Tele2fon daje jako puno, za iznimno prihvatljive novce. Njegove karakteristike i funkcionalnost daju puno više u razmjeru uloženog-dobivenog.


Plus i minus

 

Plus

 

+ Cijena

+ Kamera

+ Video pozadina

 

Minus

 

- Plastika kućišta

- Slabiji procesor

 

Konkurencija

 

T-Mobile Move balance


T-Mobile Move balance konceptualno je jako sličan uređaj, samo iz palete T-Mobilea. U paketu dolazi s 4 GB microSD karticom i 0,3“ manjim ekranom. Cijena samog uređaja je 1098,00 kn u najmanjoj mjesečnoj tarifi. Ovdje je teško dati prednost jednom od uređaja jer su prilično slični, a odabir korisnika neće biti u cijeni već u mreži koju će odabrati.

 

Vodafone 858


Vodafone 858 konkurent je iz Vipneta. Ipak njegove su karakteristike puno slabije. Tek 2 mpx kamera i manji zaslon daju prednost Tele2fonu u performansama.

 

 

 

Komentari

pero

30. studenog 2015 - 09:09 Prijavi neprimjeren komentar

Postovani zanima me di bi kupio displej za taj mob i kolko dođe? Hvala

sanja

08. prosinca 2013 - 18:49 Prijavi neprimjeren komentar

Postovani,molim vas ako je moguce kod vas da se naruci displej za tel. TELE2fon v1 i kolika je cjena pozz i hvala unapred.....

F4usT

20. studenog 2013 - 09:52 Prijavi neprimjeren komentar

dosta slabo se čuje osoba koja koristi taj mobitel.

LAKI

25. veljače 2013 - 14:30 Prijavi neprimjeren komentar

mobitel često štekaje i baterija jako malo izdrži...jedina prednost što ima veliki ekran

cubi

28. rujna 2012 - 17:16 Prijavi neprimjeren komentar

kako da promijenim zvuk dolaznog poziva na tele2fon v1,nisam pronašao opciju da pjesmu u mp3 formatu postavim za zvuk. Molio bi vas da mi pomognete,unaprijed hvala.

1 2 3

Odgovori